punsch & spelkort
/ Mera Punsch!
|
Få
drycker är så besjungna som punschen. Poeter och trubadurer har alltsedan Bellmans dagar
prisat dess smak och utseende. För skämttecknarna var punschen ett tacksamt ämne.
Punschverandan och lusthuset, som minner om tider då man under varma sommarkvällar drack
den kalla punschen, finns bevarade på flera ställen i vår stad och åtskilliga är
historierna om hur den varma punschen under kalla vinterkvällar dracks på stadens
stadshotell. Ägarna till punschfabrikerna tävlade med sin punsch vid olika
industrimässor över hela världen. En samling medaljer från C G Bergs punschfabrik
finns på etiketten till punschen "Carlshamn Punsch" och i original från J N
von Bergen & Son på Karlshamns Punschmuseum. Dessa medaljer visar att framgångarna
för företagens produkter var många. För den, som tror att reklam är något, som
"uppfunnits" i dag, bör ta sig en titt på de reklamskyltar om punsch, som
finns på museet. |
Arrak
Den
viktigaste ingrediensen i punschen är arraken. Den importerades från ön Java i
Indonesien. Namnet är arabiskt, ar är artikeln och rak eller raki betyder saft eller
sprit Arrak skulle då betyda saften eller spriten. I gamla kokböcker kan man läsa att
man till rätten tillsätter racken. Arraken, som har en alkoholstyrka av 60-70%
tillverkades redan på 1600-talet på Java av invandrade kineser. Tillverkningsmetoden är
hemlig, men ris, sockerrör och palmsaft lär ingå.
|
|
Ostindiska
Kompaniet
I Sverige
har man tillagat punsch sedan 1733. Det var det året som Svenska Ostindiska Kompaniets
långseglare Fredericus Rex Sveciæ anlände till Göteborg med sin första sändning av
arrak. Punschen blev en dryck för festliga tillfällen. I de förmögna familjerna hade
man sin egen punschservis, beställd från Kina. Denna bestod av en mycket stor skål med
tillhörande fat och små porslinsmuggar. Alla delarna var prydda med familjenamnets
initialer. I skålen satte man en sockertopp, som man hällde kokande vatten över. Man
rörde runt med en punschslev tills sockret löst sig. Så tillsatte man arrak och ren
sprit och avrundade det hela med lite syrligt rehnvin. Man tror att ordet punsch kommer
från räkneordet fem, som på indiska heter pantsch och på sanskrit panschan, och fem
ingredienser ingår ju i punschen; arrak, ren sprit, socker, vatten och vin. För
besättningen ombord på Svenska Ostindiska Kompaniets båtar var arraken viktig. Beroende
på såväl karaktär som rang kunde man vid hemkomsten göra sig en liten förmögenhet.
Kaptenen fick från Kanton föra ut 50 kannor arrak (130 l) och styrmannen 30 kannor (78
l). Skeppspredikanten, över-och underfältskärerna, buteljören, skeppsskrivaren,
lärostyrmännen, konstapeln, högbåtsmannen, timmermannen och hovmästaren stod alla
lägre i rang och fick därför endast ta ombord 15 kannor var (39 l). Stränga
bestämmelser gällde. Var och en fick själv betala utförseltull i Kanton och man fick
konsumera högst hälften under hemresan till Sverige. Det som återstod skulle vid
hemkomsten föras till Kompaniets magasin för att försäljas på auktion. Mellan åren
1799-1806 infördes till Sverige cirka 20.000 liter arrak per år. |
Bild: Punschfabrikens gård
Drottninggatan 84, Karlshamn år 1915.
|
Inga
Ryberg
Litteratur:
Eric Berg, Carlshamns Punsch, En krönika, Karlshamns museum.
Maria
Nilsson, Uppsats för fortsättningskurs C Etnologi Uppsala Universitet 1986. |
|
55 liter arrak 60%
46 liter sprit 96%
78 kg socker
157 liter vatten
4 liter rhenvin
kulör
|
|
|